20 March 2009

Ciri-Ciri Rumah Tangga Muslim

1. Sendi bangunannya adalah ketakwaan kepada Allah swt. Takwa adalah sendi yang kuat bangunan keluarga. Memilih suami/isteri harus sesuai dengan arahan Rasulullah saw., yaitu utamakan sisi agamanya.

2. Kebahagiaan rumah tangga bukanlah berdasarkan kesenangan kebendaan saja, sebab kebahagiaan sejati muncul dari dalam jiwa yang takwa kepada Allah swt. Bila ketakwaan telah menjadi sendi utama, maka kekurangan kebendaan menjadi ringan. Ketakwaan yang ada di dalam dada pasangan suami-isteri memunculkan tsiqah (rasa saling percaya) dan akan melahirkan ketentraman serta ketentraman dalam hubungan suami-istri. Hubungan antara anggota keluarga akan terasa indah kerena semua sedar akan tanggung jawab dan hak-haknya.

3. Rumah yang dibangun untuk keluarga seharusnya sederhana dan mengutamakan skala prioriti dengan mengurangi hal-hal yang sampingan dan berlebihan.

4. Dalam makanan dan berpakaian, seorang muslim amat sederhana, menekankan aspek kebersihan, dan menghindari dari yang haram, sikap berlebihan (israf), dan bermewah-mewahan. Semua anggota keluarga dipacu untuk memperbanyak berinfak dan bersedekah. Hindari syubhat, jauhi yang haram, itu moto mereka.

5. Anggaran rumah tangga dipenuhi dari rezeki yang halal dan baik. Sebab, daging yang terbentuk dari daging haram akan dibakar oleh api neraka. Secara tekniknya perlu ada kesepakatan antara suami-isteri dalam menentukan besar dan keperluan anggaran rumah tangga. Yang jelas, pengeluaran tidak boleh melebihi penghasilan. Cukupkan diri dengan hal-hal yang diperlukan, bukan memperbanyak daftar keinginan.

6. Perhatikan hak-hak Allah swt. Tunaikan zakat, menabung untuk pergi haji, sediakan kotak khusus untuk sedekah bagi kemaslahatan umat.

Selamat mencuba resepi Rasulullah S.A.W.

16 March 2009

Selamat Bercuti

Pihak Tadika Anakku mengucapkan selamat bercuti dengan keluarga

Tadika cuti dari 14 hingga 22 Mac 2009.

Gunalah cuti ini bagi mengeratkan hubungan kekeluargaan dan menyambung silaturrahim

Jangan juga lupa anak2 beri galakan elajar juga.

Jumpa lagi 23 Mac di Tadika

Selamat Bercuti

Pengurusan Tadika Anakku mengucapkan selamat bercuti kepada semua warta tadika di mana saja berada.Tadika bercuti dari 14 - 22 Mac 2009.Pihak berharap semua ibubapa dapat memanfaatkan musim cuti ini sebaik mungkin bersama keluarga tersayangJangan lupa anak-anak belajar juak di rumah
 

©2009 . | by TNB